Calamiteiten
Een calamiteit is een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis die maatschappelijke onrust veroorzaakt of waar maatschappelijke onrust uit voortkomt. Daarbij heeft een calamiteit niet alleen impact op direct betrokkene(n), maar vooral ook op de sociale omgeving van de direct betrokkene(n). De omvang van een calamiteit verschilt per geval en kan ook per geval in korte tijd sterk toenemen.
Calamiteitmanagement valt onder de taken van de schoolleiding en richt zich op het managen van groepen. In het geval van een calamiteit is het van belang om een gedegen risicotaxatie te maken van de ernst en impact van het voorval. Het begeleiden van een calamiteit vraagt om snel schakelen op veel verschillende terreinen.
In het calamiteitenprotocol staan de acties die uitgevoerd kunnen worden door de schoolleiding in het geval van een calamiteit. Er is geen juiste volgorde voor de te nemen acties, sommige acties kunnen ook tegelijkertijd worden uitgevoerd. Weeg dit steeds zorgvuldig af. Onderneem wel snel actie.
Calamiteitenteam
Als er sprake is van een calamiteit op jouw school, kinderopvang of studentenvereniging, kun je contact opnemen met het calamiteitenteam van GGD Hollands Midden. Dit team staat paraat om de jullie van advies te voorzien over psychosociale opvang, hulp en voorlichting bij ingrijpende gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan grote ongelukken in de school of tijdens verenigingsactiviteiten, mogelijke zedenzaken of andere gebeurtenissen die voor onrust bij leerlingen, leerkrachten, ouders en/of verenigingsleden zorgen.
Het calamiteitenteam bestaat uit leden vanuit verschillende zorgexpertises. Hierdoor is er veel kennis en ervaring over het correct en passend handelen in tijden van onrust. Het calamiteitenteam werkt intensief samen met politie, zorgpartijen en gemeenten, waardoor hulp snel(ler) geregeld wordt.
De calamiteitenadviseurs zijn bereikbaar op 088 308 3342